Izbrati pravilno olje za Vaš avto

0

Marsikdo ima težave, ko želi izbrati motorno olje, ki omogoča kar najboljši izkoristek njegovega avtomobila. Pogosto izberejo kar olje, ki ga je uporabljal oče, ali pa podležejo sugestiji prodajalca v trgovini z avtomobilskimi deli. Na žalost je povsem mogoče, da prodajalec o avtomobilih in motornih oljih ne ve nič več kot kupec!

Izbira ni tako enostavna! Zadeva se lahko še dodatno zaplete, ko iz reklame razberemo slogan, kot je “narejeno za “stop and go” vožnjo”. Vendar pa obstajajo med motornimi olji resne razlike, ki bodo pomembno vplivale na delovanje vašega avtomobila. Zato je izbira pravega olja pogosto najhitrejša in najcenejša pot do boljšega in zanesljivejšega delovanja avtomobila. Učinkovitost in primernost olja za vaš avtomobil pravzaprav določata dve komponenti motornega olja. Prva je oljna osnova (base oil), druga pa kombinacija kemikalij (aditivov), ki jih proizvajalec doda v končen proizvod.

Oljna osnova Motorna olja so v osnovi mineralna in sintetska. Mineralna olja so stranski produkt rafiniranja nafte, v procesu rafiniranja pa ohranijo organske molekule različnih oblik in velikosti in odstranijo nečistoče. Nasprotno sestavljajo sintetska olja molekule, ki so homogene – vse so enake velikosti in oblike. Posledica takšne sestave sintetskih motornih olj je, da povzročajo še manj trenja kot mineral olja in je zato njihova učinkovitost v motorju večja. Zaradi večje učinkovitosti se je uporaba sintetskih olj v preteklosti zelo povečala. V resnici danes v vseh luksuznih avtomobilih in tudi sicer v avtomobilih višjega kakovostnega razreda uporabljajo sintetična motorna olja.

Dodatki – aditivi Za izoljšanje karakteristik motornih olj, dodajajo proizvajalci tako v mineralna kot sintetska olja kemikalije, ki jih poimenujemo aditivi. Med najpogostejšimi aditivi so detergent, ki zmanjšajo nastajanje ostankov, aditive za preprečevanje penjenja, additive za zmanjšanje obrabe kovinskih površin motorja, antioksidante in druge. Kljub dejstu, da aditivi ne predstavljajo več kot 15 do 25 procentov motornega olja, pa lahko na delovanje motorja celo pomembneje vplivajo kot oljna osnova. Tako lahko določena mineralna olja, z zelo dobrim izborom dodanih aditivov, prekašajo sintetično olje, pri katerem dodatki niso optimalni.

Napredki na področju uporabe maziv Največji tehnološki napredek na področju maziv predstavljajo novosti na področju kemijskih aditivov. Tehnološki prodor na tem področju je v zadnjem času dosegla peščica razvojno usmerjenih oljnih družb, ki so se specializirale v razvoj maziv z visokimi zahtevami. Večina klasičnih proizvajalcev maziv, ki so še vedno fokusirani predvsem v rafiniranje in prodajo stranskih proizvodov naftne industrije, danes zato ne zmore več ponuditi primerljivih visoko-kakovostnih motornih olj.

Kaj torej izbrati? Najlažja pot, ki vodi do izbire motornega olja je sledeča: Dobro motorno olje (regular) na mineralni osnovi. Gre za najcenejše in najširše dostopno motorno olje, kip po pravilu vsebuje standarne additive, ki pa – v primerjavi s kakovostnejšo izbiro – ponujajo minimalen izkoristek in zaščito motorja.Ste še vedno zmedeni? Za rabljen avto, ki ima v sebi le še malo življenja, izberite poceni motorno olje, na mineralni osnovi. Če imate avto, ki ga želite voziti še nekaj let in želite iz njega dobiti kar največ, izberite vsaj sintetično motorno olje. Če pa želite avtomobil ali kamion voziti kar najbolje in želite motor optimalno zaščititi oziroma če vam je pomembno da vam bo avto služil čim dlje, izberite sintetsko olje največje zmogljivosti ( high-performance oz. popolnoma sintetična olja PAO ). Sintetsko motorno olje boljše kakovosti. To je kemijsko sintetizirano olje, ki je široko dostopno, vendar dražje od mineralnih olj. Prednost takšnega proizvoda leži predvsem v oljni osnovi, ki ima boljše lastnosti od mineralnega olja. Praviloma ponujajo daljši servisni razpon in ponujajo nekaj prednosti v smislu zaščite motorja. Največkrat vsebujejo enak izbor aditivov kot olja na mineralni osnovi.Najboljša sintetska motorna olja visoke zmogljivosti (high-performance oz. popolnoma sintetična olja, – PAO baza). To so tehnološko najrazvitejša olja, ki po kakovosti pomembno presegajo tako mineralna kot sintetska olja. Cenovno so primerljiva s standardnimi sintetskimi motornimi olji. Praviloma so dosegljiva samo v specializiranih trgovinah za avtodele in servisih, ki ponujajo menjavo olj.

Hvala za ogled prispevka.