Zgodovinski dogodek za podjetje RAVENOL

0

0w-16

Do optimizacije porabe goriva in minimalnih izpustov s pomočjo visoko-tehnološkega motornega olja

Ameriška agencija API je v februarju 2015 odobrila prvo lahko-pretočno motorno olje, z SAE oznako 0W-16. Gre za polno-sintetsko motorno olje s komercialnim imenom Ravenol ExtraFuelEconomy EFE SAE 0W-16), ki ga odlikuje izjemno nizka stopnja viskoznosti, kar optimizira porabo goriva in zmanjšuje izpuste
Družba RavensbergerSchmierstoffvertrieb GmbH, ki proizvaja olja znamke Ravenol je sporočila, da je v mesecu februarju 2015 kot prva pridobila licenco za trženje polno-sintetičnega olja, s specifikacijo API SN in viskoznostjo SAE 0W-16. Gre za prvo motorno olje s takšno viskoznostjo, namenjeno pa je za bencinske motorje z neposrednim vbrizgavanjem, z ali brez turbo-polnilnika.

Motorno olje z oznako Ravenol ExtraFuelEconomy EFE SAE 0W-16 je namenjeno predvsem za uporabo pri hibridnih avtomobilih, zaradi majhne viskoznosti pa razbremeni delovanje motorja in tako optimizira porabo goriva in zmanjša izpuste. Olje pridobivajo s pomočjo t.i. CleanSynto tehnologije, optimalno zaščito motorja pa, kljub majhni kinematični viskoznosti proizvoda, dosegajo z izbranimi aditivi, kot je tri-jedrni Molibden in OFM (OrganicFrictionModifier). Z omenjeno tehnologijo je proizvajalec dosegel razbremenitev motorja in hkrati zmanjšal obrabo kovinskih delov motorja, olje pa motorju daje izjemne lastnosti tudi ob hladnem vžigu.

Rast deleža avtomobilov z ekološko čistejšimi pogonskimi tehnologijami
Analitiki napovedujejo precejšnjo rast prodaje avtomobilov z ekološko sprejemljivejšimi pogonskimi tehnologijami predvsem za razviti svet in predvidevajo, da bo delež takšnih prevoznih sredstev do leta 2020 zrastel na kakšnih 30 odstotkov. Manj intenzivno rast seveda predvidevajo za dežele v razvoju, ki naj bi v enakem obdobju dosegle le kakšnih 5 odstotkov ekološko čistejših avtomobilov. Tako imenovana “lahka” ali bolje rečeno lahko-pretočna motorna olja seveda predstavljajo maziva izbora za ekološka prevozna sredstva, kamor trenutno sodijo hibridni avtomobili, seveda pa takšna motorna olja izboljšujejo tudi izkoristke v drugih pogonskih agregatih.

RavensbergerSchmierstoffvertrieb GmbH je nemška družba, ki razvija, proizvaja in globalno trži vrhunska maziva. Razvoj motornih in menjalniških olj temelji vzajemnem sodelovanju strokovnjakov v visokotehnoloških laboratorijih in vozniki tekmovalnih timov v različnih kategorijah avto-moto športa, ki nove proizvode permanentno testirajo na terenu. Omenjeno sodelovanje je privedlo do razvoja številnih izjemnih proizvodov, med drugim tudi lahko pretočnih olj, ki postajajo vedno aktualnejša zaradi njihovega vpliva na manjšo porabo goriva. Usmerjenost v razvoj ekoloških proizvodov potrjuje družba iz Ravensberga tudi s ponudbo motornih olj v kartonastih škatlah (t.i. “bag in box”), ki omogočajo regalno skladiščenje z optimizacijo prostora v servisnih delavnicah in minimalno izgubo olja ob pretakanju.

Poleg tekmovalnih motornih olj proizvajajo tudi motorna in menjalniška olja, licencirana za večino znamk osebnih in tovornih vozil ter kmetijskih strojev, hidravlična in industrijska olja, proizvode za zaščito in nego vozil, hladilne tekočine ipd.
CleanSynto® tehnologija združuje kombinacijo visoko-kakovostnih sintetskih olj in vrhunskih aditivov, ki ob mazivni funkciji hkrati čistijo motor in zmanjšujejo nalaganje in zastoj trdnih delcev v motorju. Učinkovitost motorja je večja, omenjena tehnologija pa omogoča poleg zaščite motorja tudi podaljšanje intervala oljne menjave

AmericanPetroleum Institute (API) je največje ameriško tržno združenje na področju industrije olj in naravnega plina. API predstavlja okoli 400 korporacij, ki se ukvarjajo s proizvodnjo, rafiniranjem, distribucijo in drugimi aspekti naftne industrije.

Hvala za ogled prispevka.